Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Oтворен 5. Међународни фестивал православног филма "Снажни духом"

  Ел. пошта Штампа

  1 Вечерас је у Крушевачком позоришту отворен 5. Међународни фестивал православног филма "Снажни духом".

   

   

  2

  На самом почетку јубиларног фестивала приказан је руски краткометражни филм " Стари ратник" , режисера Сергеја Батајева, коме је то уједно била и међународна премијера. Након тога, публика је упозната са наградама и жиријем, а Фестивал је званично отворила градоначелник Јасмина Палуровић.

  3

  "Овај период, за неког мали, за нас значајан, говори да смо и у овим тешким временима успели да га одржимо и сачувамо као оазу духовности, љубави према Богу, јединства у вери, морала и подсећања на све оно што православље чини аутентичним, препознатљивим и узвишеним. Наш задатак је велики и обавезујући. Мислим да га испуњавамо најбоље што можемо: ми као домаћини, организатори као актери, потврђујући својим трајањем управо квалитет и потребу за свим садржајима и програмима".
  Током 5 година постојања филмски фестивал "Снажни духом" постао је занимљив за филмске ауторе, уметнике, филмску заједницу. Све ове године организатори су настојали да буду представљени филмови из разних земаља света, Тако су представници више од 15 држава имали могућност да прикажу своју филмску продукцију.
  Фестивал се одржава уз благослов Патријарха српског Иринеја, а посетиоци ће имати прилику да виде документарне и игране филмове из 8 земаља света. Жири ће оцењивати 3 играна и 8 документарних филмова из Србије, Белорусије, Русије, Републике Српске, Украјине, Грчке, Јерменије, Грузије.
  Званичне награде су Награда публике - диптих са иконом Св.Саве, а за најбољи документарни филм - диптих са иконом Св.Василија Острошког. Чланови жирија су новинар часописа " Печат" Наталија Јовановић, новинар РТК Љиљана Пантелић и председник, главни редактор радио станице " Казак ФМ " Виктор Малчевскиј.
  Награда за најбољи играни филм је диптих са иконом Св. Николаја Чудотворца. У жирију су песник Милан Гајић, протојереј Александар Ерић и глумица проф. бугарске академије "Натфиз" Александра Хонг.
  Гран при је диптих са иконом Св.Кнеза Лазара.
  Пошто је ово година у којој обележавамо 8 векова аутокефалности СПЦ, у наставку вечери је приказан архивски филм "Средњовековни манастири у Србији " из фонда Југословенске кинотеке.
  У уметничком програму су учествовали студенти завршне године позоришта "Покрет - Пантомима" из Бугарске и руска певачица Олга Масаљска.
  Подршка Фестивалу су Амбасада Србије у Руској федерацији, Српско одељење међународног фонда јединства православних народа и Амбасада Руске федерације у Србији.
  Фестивал траје до 28. септембра, филмови се приказују у Белој сали КЦK, а улаз је слободан.
   

  naled_bfm

  skgo
  usaid