Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Наставак сарадње са асоцијацијом САЛАР

  Ел. пошта Штампа

  Grb_grada Програм „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – друга фаза“, који уз помоћ Владе Шведске, спроводе Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина (СКГО) и Шведска асоцијација региона и општина (САЛАР), има за циљ подршку и даљу припрему градова и општина у Србији за придруживање ЕУ кроз унапређење квалитета услуга, јачања дијалога између кључних актера и омогућавање ефикасније локалне администрације, у складу са принципима добре управе и родном равноправношћу.

   

  Крушевац је један од четири локалне самоуправе у Србији, који учествује у овом програму у пакету подршке, који се односи на заштиту животне средине. Циљ нашег пројекта је унапређење заштите језера „Ћелије“ и обезбеђивање одрживог коришћења акумулације, која је најважнији природни ресурс у нашем региону. Из тог разлога, град Крушевац је заједно са партнерима из СКГО-а и САЛАР-а у пројекат укључио и представнике осталих општина , које имају утицај на језеро „Ћелије“ – Бруса, Блаца и Александровца.

  1

  Након више одржаних радионица и студијских посета шведском граду Јевле, у Крушевцу је 23.септембра у Бизнис инкубатору одржана још једна радионица, која се бавила анализом постојећих и потребних ресурса и компетенција локалних актера.

  Радионици су присуствовали представници локалних самоуправа и јавних комуналних предузећа Крушевца, Бруса, Блаца и Александровца, а презентери су били Томас Нилу, експерт на Програму, Сара Ларсон из регионалног предузећа Гестрике – Ватен, које се бави третманом пијаће, отпадне и атмосферске воде у пет општина у Шведској, Тања Павловић-Крижанић, експерт за међуопштинску сарадњу и Миодраг Глушчевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности СКГО-а.

  2

  Другог дана боравка у нашем округу госте из Шведске и СКГО-а примила је градоначелница Јасмина Палуровић и том приликом представљени су досадашњи резултати овог програма, као и планиране активности до краја године.

  Након пријема код градоначелнице Крушевца, за госте је организована и посета општини Александровац, где их је примио председник општине Мирко Михајловић, а обишли су и Завичајни музеј Александровца, Музеј винарства и винарију „Ћосић“.

  3

  Следећег месеца, крајем октобра делегација града Крушевца путоваће у трећу студијску посету граду Јавле, а почетком новембра договорена је посета Крушевцу од стране представника политичког врха града Јавле и околних општина.

  4

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid