Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Компанија "Кromberg&Schubert" обележила Дан жена

  Компанија "Кromberg&Schubert" обележила Дан жена

  Ел. пошта Штампа

  1 У биоскопу „Крушевац“, данас је, поводом обележавања Дана жена, компанија „Kromberg&Schubert“, приредила аутентичан догађај.

  Међународни Дан жена, данас се прославља у 55 земаља, у знак сећања на борбу жена за остваривање економских, социјалних и политичких права.

  2

  Осим подсећања на историјат овог празника, немачка компанија која послује у Крушевцу, одлучила је да на специфичан начин обележи празник. Као друштвено одговорни и поштујући родну равноправност и забрану дискриминације , желе да својим примером утичу на подизање свести, али и показатељима из области људских ресурса своје компаније, покажу да конкретно и свеобухватно брину о запосленим женама.

  3

  Уводну реч дала је градоначелник Јасмина Палуровић као прва жена на овој функцији у досадашњем периоду. Осим тога, Крушевац је једини град у Србији у коме су у актуелном сазиву Градоначелник, али и заменик Градоначелника – жене.

  Она је подсетила да је Крушевац од 2014. потписник Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу.

  У Градском већу тренутно је 6 мушкараца и 5 жена. Дошло је до повећања њиховог броја и у радним телима Скупштине града, надзорним одборима, управним одборима, али и на местима директора јавних предузећа и установа.

  Интензивно се ради на побољшању статуса жена у свим сегментима, како би се максимално унапредио њихов положај.

  Оно што мањка, истакла је градоначелник Палуровић, је мали број жена у месним заједницама, посебно сеоским и њихова недовољна економска оснаженост.

  4

  Као представник НСЗ говорила је  Сузана Младеновић. На тржишту рада тренутно је евидентирано у Крушевцу преко 12 000 незапослених лица, од којих су око 7 000 жене.

  Позитиван тренд је да се у последње време тражи квалификована радна снага, без обзира на пол, као и  да се смањују разлике у погледу исплате зарада.

  Жене као теже запошљива категорија могу да користе Мере активне политике запошљавања НСЗ нефинансијске, али и финансијске природе и све је више припадница лепшег пола које користе ове бенефиције.

  5

  Менаџер за људске ресурсе компаније „Kromberg&Schubert“, Милош Стојадиновић навео је да пословодство ове компаније поштује принципе родне равноправности, а у прилог томе говори и чињеница да више од 50% запослених чине управо жене. Старосне структуре су од 19 до 55 година, обављају све послове од неквалификованих до најодговорнијих и често заузимају и позиције лидера. Зарада зависи искључиво од рада и посла који обављају, тако да ова компанија по свим параметрима представља добар корпоративни пример родне равноправности.

  6

  Припаднице лепшег пола имале су прилику и да уживају у монодрами  "Шта ме снађе“ у извођењу глумице Анђелке Прпић.

  7

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid