Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Дан без аутомобила

  Дан без аутомобила

  Ел. пошта Штампа
  1

  Обележавању међународног Дана без аутомобила, придружио се и град Крушевац. О значају ове акције говорила је градоначелник Јасмина Палуровић, која је јутрошњим доласком на посао, потврдила да је и сама поборник пешачења.

   

   

                                                     

  2

   

  Европска недеља мобилности која траје до 22. септембра , бројним манифестацијама обележена је и у Крушевцу. Ове године, фокус је на безбедности пешака и бициклиста, па је већина активности усмерена у том правцу, а мото је “ Комбинуј и крећи се“.

  2016.године, наш град био је у групи од 10 најбољих у оквиру учесника ЕНМ и настојимо да тај статус оправдамо сваке године, изјавила је градоначелник Палуровић. Оно што се усталило је да се током летњег периода , за аутомобилски саобраћај затвара главна градска улица, у сврху рекреације, шетње, вожње бицикла, тротинета, пре свега за најмлађе.

   

  За наредну годину планира се реконструкција главног градског трга, а грађани такође могу да се активно укључе у идејно решење,  попуњавањем анкете објављене на градском сајту.

  Општи циљ ЕНМ је подизање свести о опасности од превеликог загађења животне средине, указивање на све озбиљније климатске промене и смањење озонског омотача и уједно промовисање екологије и здравих начина живота.

  Конкретан циљ Дана без аутомобила је да људи бар један дан осете и доживе предности кретања без моторних средстава превоза, са мисијом да градови постану одрживе урбане зоне еколошке мобилности.

  Иначе, највећи загађивачи ваздуха су аутомобили,  фабрике, електроенергетска постројења, домаћинства са грејним телима на дрва, угаљ и нафту и др.

  Обележавању међународног Дана без аутомобила ове године се придружило више од 2600 градова и општина из 50 држава, са учешћем од око 250 милиона људи.

   

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid