Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Одржана седница Председништва Удружења урбаниста Србије

  Одржана седница Председништва Удружења урбаниста Србије

  Ел. пошта Штампа

  Grb_grada Kрушевац је данас био домаћин седнице Председништва Удружења урбаниста Србије (УУС). Наш град је преко 25 година активни члан Удружења. Седнице се одржавају квартално у току године, увек у другом граду, а нарочито у оним који су иза себе у протеклом периоду имали изузетна остварења и реализације у овој области.

  Председник УУС  др Александар Јевтић је рекао да ово Удружење постоји 60 година и да окупља појединце, као и институције. Осим седница Председништва, урбанисти организују Летњу школу и Салон урбанизма, који се традиционално одржава на Митровдан и окупља и међународне учеснике.

  1

  Скуп је поздравила градоначелник Јасмина Палуровић: „Професија урбанисте, питање изградње градова и територија је данас веома актуелна. На то су утицале убрзане климатске, економске, финансијске, социјалне, културне и територијалне промене и нове форме управљања. Имајући у виду изазове настале урбанизацијом, одржив град треба сагледавати као место хуманог, економског, политичког, културног и уметничког развоја.

  Драго ми је што данас одржавате састанак Председништва у Крушевцу, јер су наш град и ЈП за пројектовање и урбанизам урадили много у овој области, у шта ћете и сами имати прилику да се уверите“.

  2

  О поменутим активностима, детаљније је говорио Главни градски урбаниста Александар Цветковић. Он је као најзначајније издвојио: изградњу Фабрике отпадних вода,  50 км фекалних колектора, изградњу електроенергетског постројења и кабла, 300км  улица и путева, 12 кружних токова,  реконструисање Трга костурница, покренуту изградњу на Старом аеродрому (планира се и изградња новог стадиона), изграђен Атлетски стадион, изграђено и реконструисано 10-ак парковских површина, три етажна паркиралишта, додељена парцела за изградњу нове зграде Суда, повећане су активности у области станоградње, а планира се и реконструкција Трга  косовских јунака.

  Цветковић је истакао да се велика пажња посвећује полицентричности, односно развоју два нова центра, Костурница и Стари аеродром.

  3

  Основ свих активности је планска документација, а у последње 4 године донето је више од 50 планова. Њихова израда поверена је ЈП за урбанизам и изградњу, са којим је остварена одлична сарадња.

  У том контексту, треба истакнути и значај Градске управе као окоснице и координирану активност између ових субјеката.

  Директор предузећа за урбанизам и изградњу Војкан Тутулић потврдивши ове констатације, додао је да је данашњи састанак и добра прилика за размену искустава у овој области. Крушевачко предузеће је умногоме осавременило начин рада, али основни постулати се увек поштују, истакао је Тутулић.

  4

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid