Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Резултати анкете о будућем изгледу центра града

  Резултати анкете о будућем изгледу центра града

  Ел. пошта Штампа

  Grb_grada Као што је већ раније најављено, у плану је реконструкција централног градског трга, укључујући и део главне улице од Градске управе до Позоришта. Потребно је да се одради реконструкција инсталација у овој улици, тако да је у плану да након изведених радова центар града добије нов изглед и у новом издању дочека јубилеј 2021. године - 650. година од оснивања.

  У наредном периоду биће расписан конкурс за израду архитектонско-саобраћајног решења за будући изглед центра града. С обзиром да је центар града врло фреквентан део града и врло важан за све видове саобраћаја, мишљење грађана о будућем изгледу нам је врло битно, те смо покренули анкету. Грађани користе јавне просторе и могу да пруже врло интересантне идеје, а како ће радови трајати неколико месеци током наредне године, потребно је и на време обавестити јавност, како би се припремили на могућу промену режима саобраћаја.

   

  Анкета је промовисана током трајања Европске недеље мобилности, а путем интернета је била доступна од 12-22.септембра, док су грађани непосредно анкетирани у главној улици уз помоћ средњошколаца у понедељак 16.септембра. Драго нам је да је тема привукла велику пажњу грађана, што показује број попуњених упитника и коментари на друштвеним мрежама. Укупно је попуњено 1272 упитника, али 91 образац није био исправно попуњен. Резултати су добијени на основу обрађеног 1181 упитника и показују да се 50% испитаних изјаснило да пешачку зону виде као будући изглед центра града. Да центар града задржи исти изглед изјаснило се 6% грађана, а 5% је означило опцију „да остане исто, са затварањем улице за моторни саобраћај током летњег периода“. Да је грађанима важно да има доста зеленила, показује да је 16% њих гласало за опцију „кривудава улица са доста зеленила, клупа и водених површина“ и 6% је означило „зону успореног саобраћаја“, која означава да је могуће кретање свим видовима саобраћаја, али максималном брзином 10km/h. Бицикл је погодно средство превоза кроз град и 8% је означило да у центру града уместо уличног паркирања, треба креирати бициклистчке стазе. Предстојећи радови у центру града имаће утицаја и на јавни превоз, те томе треба да посветимо посебну пажњу. За измештање  станица јавног превоза из центра града гласало је 4%, да јавни превоз остане да саобраћа у центру, а да се забрани приступ аутомобилима означило је 3% испитаних, а 2% је означило да би требало изместити јавни превоз из центра града, али обезбедити услугу превоза еколошким возилом у централној градској зони.

   

  Приликом разговора, многи грађани су изјавили да им се свиђа идеја увођења пешачке зоне, али их брине како ће се саобраћај одвијати. Напомињем да је анкета била прва у низу корака, да нам је идеја била да прво испитамо ставове грађана о будућем изгледу центра града, с обзиром да су они корисници простора, а у наредном периоду нас очекује расписивање конкурса за израду архитектонско- саобраћајног решења, када очекујемо идеје стручне јавности.

   

  Резултате анкете о будућем изгледу центра града, можете погледати овде.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid