Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести У Србији регистровано укупно 528 случајева COVID-19

  У Србији регистровано укупно 528 случајева COVID-19

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да је у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистровано укупно 528 случајева оболелих од COVID-19, а забележен је и још један смртни исход.

  Кисић Тепавчевић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србије навела да је у последња 24 сата тестирано укупно 259 људи, од којих је код 71 особе потврђен коронавирус.

  Она је саопштила да је хоспитализовано 48 особа, а да је укупан број смртних исхода услед последица заразе коронавирусом oсам, и прецизирала да је до сада укупно тестирано 1.715 особа.

  Коронавирус је, како је навела, забележен у 35 градова Србије, а највише оболелих је у Београду – 219, у Ваљеву 45, Ћуприји 41, Нишу 40, Крушевцу и Крагујевцу по 14 заражених и у Чачку 11.

  Кисић Тепавчевић је објаснила да су то подаци закључно са јучерашњим даном по топографској дистрибуцији, истичући да се у осталим градовима бележи једноцифрени број потврђених случајева.

  Према њеним речима, до данас у 12 часова било је 45 оболелих на респиратору, од чега 11 у Инфективној клиници КЦ Србије, три у КЦ Ниш, пет у КЦ Војводине, пет у КЦ Крагујевац, девет у КБЦ „Драгиша Мишовић“, једна особа на Клиници за пулмологију КЦ Србије и 11 у КЦ Ниш - стара зграда хирургије.

  Кисић Тепавчевић је навела да је од последњег обраћања, јуче у 15 часова, још једна особа преминула услед вируса корона у КЦ Војводине, тако да смртност у нашој земљи за сада износи 1,52 одсто.

  Реч је о пацијенту који је рођен 1958. године, а који је боловао од дијабетеса, објаснила је она и истакла да у случају мушкарца који је преминуо у Шапцу, још није потврђен податак о инфекцији вирусом корона.

  Досадашњи ток кретања говори о томе да итекако имамо епидемију под контролом, али се, на основу свих истраживања кривуља других земаља, у наредне две недеље може очекивати пораст броја оболелих, упозорила је Кисић Тепавчевић.

  Ово јесу охрабрујући подаци, али ситуација се мења из часа у час и врло лако може да се отме контроли, поновила је она и поручила грађанима да је неопходно да преузмемо пуну одговорност и да будемо пример да не мора да дође до таквих скокова како стручна литература показује.

  Епидемиолог Предраг Кон је подсетио на то да улазимо у четврту недељу, односно 22 дан епидемије, и ако се поредимо са ситуацијом у Италији у том периоду, имамо око 10 пута мањи интензитет активности вируса и преношења.

  Свеукупно се налазимо у ситуацији када су пред нама две недеље које очекујемо да буду најтеже до сада, упозорио је он и додао да се у Београду види по узрасту и старости оболелих да су предузете мере дале ефекат у популацији старијој од 65 година.

  Кон је истовремено потврдио да је Београдски сајам већ спреман и питање је тренутка када ће бити омогућен прихват пацијената, уз напомену да ће се то знати данас, након 16.30 часова, када почиње састанак Кризног штаба.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid