Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести У Србији укупно 5.994 особе заражене коронавирусом

  У Србији укупно 5.994 особе заражене коронавирусом

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Покрајински секретар за здравство АП Војводине Зоран Гојковић изјавио је да су од последњег извештаја до данас до 15 часова тестирани узорци 3.462 особe, а да су 304 лабораторијска налаза била позитивна на коронавирус, док је седам особа преминуло.

  Гојковић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија изнео податак да су до данас хоспитализоване 3.853 особе, да је 126 пацијената на респиратору, а да је укупно 637 особа излечено.

   

  Укупно је тестирано 36.028 лица, нагласио је он и додао да су од седам преминулих особа, четири мушког, а три женског пола.

   

  Од почетка епидемије, у нашој земљи су укупно заражене 5.994 особе, преминуло је 117 лица, при чему проценат смртности износи 1,95, додао је Гојковић.

   

  Покрајински секретар за здравство je, такође, навео податак да је од почетка епидемије, тестирано 6.795 здравствених радника, од којих су 642 позитивна на коронавирус.

   

  Гојковић је указао на то да је на Инфективној клиници КЦС хоспитализована 51 особа, у старом делу нишког Клиничког центра 212, а у новом делу те установе налази се још 368 пацијената.

   

  Према његовим речима, у КЦ Војводина збринуто је 119, у КЦ Крагујевац 100, у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" 289 , на Клиници за пулмологију КЦС 81, у КБЦ "Земун" 308, у КБЦ "Звездара" 312, у Општој болници Панчево 177, у Општој болници Лесковац 90, у Војној болници Карабурма 69 и на Институту Бањица 58.

   

  Када је реч о привременим болницама са лакшим случајевима болести  COVID-19, на Београдском сајму је смештено 419 пацијената, у Хали „Чаир“ и хотелу „Центротурист“ у Нишу 276, у Дому студената Ниш 224 и у Ученичком дому у Нишу 105, на Новосадском сајму 192, средњој медицинској школи "Два хероја" у Новом Пазару 27 и пет на Инфективном одељењу новопазарске болнцице, прецизирао је он.

   

  У Специјалној болници Јунаковић код Апатина, како је рекао, смештено је 30 оболелих, на Институту Селтерс у Младеновцу 88, у Бањи Ковиљачи 54, у Специјалној болници Меркур у Врњачкој бањи 32, а у Институту Нишка бања 166.

   

  Епидемиолог Предраг Кон истакао је да вирус слаби и да је на ред дошло питање попуштања мера, при чему је најавио да ће после празника старијим грађанима, који су више од 30 дана били у кућној изолацији, бити омогућено кретање.

   

  Он је објаснио да ће вероватно уторком, петком и недељом особама старијим од 65 година бити омогућено да изађу и прошетају на пола сата, у пречнику од 600 метара од куће и то у време полицијског часа.

   

  Кон је оценио и да се ситуација са епидемијом побољшава, тако да ће се рестриктивне мере за све постепено попуштати.

   

  Он је, међутим, упозорио на то да није иста ситуација у свим деловима Србије, као и да на простору Ниша, Прокупља и Алексинца има већи проценат позитивних на коронавирус у односу на друге делове земље.

   

  Међутим, у Београду је у једном дану свега 6,2 одсто било позитивно, што показује да се губи потенцијал вируса, нагласио је Кон и додао да у Јагодини, на пример, има 20,4 одсто позитивних од тестираних.

   

  Према његовим речима, у Војводини је, такође, значајно смањен број заражених, тако да долази на ред попуштање мера.

   

  Већ је присутно и размишљање економиста да треба да дође до попуштања по питању рада компанија, а лекари се залажу да то буде поступно, закључио је Кон.

   

  Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да су у установама социјалне заштите и домовима за старе и одрасле укупно 342 корисника и 72 запослена позитивна на коронавирус.

   

  Она је прецизирала да је присуство овог вируса потврђено у 17 установа и то у Земуну, Умци, Крушевцу, Књажевцу, Београду, Блацу, Кулини, Смедереву, Новом Пазару и Нишу, као и у још пар приватних установа у Београду и Нишу.

   

  Кисић Тепавчевић је навела да су се у Геронтолошком центру Ниш, који има укупно 256 корисника и 106 радника, у почетку појавили симптоми код 151 особе, али да је 15., 16. и 17. марта потврђен вирус код још 14 особа, тако да сада има укупно 165 потврђених случајева.

   

  Према њеним речима, сви корисници овог геронтолошког центра су хоспитализовани у КЦ Ниш и велика већина њих има благе симптоме или асимптоматске облике, али су из предострожности хоспитализовани, за случај да се десе компликације.

   

  Сви преостали корисници и радници су у карантину у ГЦ Ниш и њихово стање се свакодневно прати, додала је заменица директора „Батута“.

   

  Истовремено, она је нагласила да су сва истраживања показала да терапија крвном плазмом са антителима излечених од СOVIDA 19 има ефекта и да је трајање антитела приближно 18 месеци.

   

  Раде се предикције које за сада сугеришу да је најмања дужина трајања антитела приближно 18 месеци, рекла је Кисић Тепавчевић, уз напомену да је Кина прва применила ту терапију и да су сва истраживања до сада показала да има ефекта.

   

  Она је, такође, најавила да ће једна од првих релаксирајућих мера бити повратак новинара на конференције за медије Кризног штаба за борбу против коронавируса, јер се у овом моменту стручно процењује да је смањен ризик, уз одговарајуће мере заштите.

   

  Иначе, на данашњој конференцији за медије саопштено је да обраћања јавности сутра, на Васкрс, неће бити, али да ће сви подаци, као и до сада бити објављени на сајту https://covid19.rs/

   

  Следећа конференција за новинаре биће одржана у понедељак, 20. априла.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid