Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести У новој лабораторији у КЦС 2.000 тестова дневно

  У новој лабораторији у КЦС 2.000 тестова дневно

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Клиничком центру Србије отварању нове лабораторије "Ватрено око", донације Кине у борби против коронавируса, која ће радити 2.000 тестова дневно.

  Отварању лабораторије присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС др Горан Стевановић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо и кинески стручњаци који се налазе у Србији.

  Брнабић је том приликом поручила да је нова лабораторија значајна помоћ за Србију у борби против коронавируса, али и важна основа за додатно јачање српског здравства.

  Наша земља сада дневно тестира између 3.000 и 3.500 људи, а лабораторија у КЦС у Београду, и друга која се прави у Нишу, такође уз подршку кинеских компанија БГИ и Зиђин, омогућиће да се ти капацитети удвоструче, рекла је премијерка.

  Гледајући Западни Балкан, као и Словенију, Мађарску, Бугарску и Румунију, данас смо међу најбољима у овом делу Европе. Са овим капацитетима, бићемо међу прве две земље по тестирању, навела је она.

  Председница Владе је истакла да ће ова лабораторија помоћи да се ускоро крене и на тестирање на антитела, како би се утврдила отпорност становништва на овај вирус.

  Према њеним речима, Србија ће, захваљујући овој донацији, након борбе против коронавируса, имати најбољу и најсавременију лабораторију у овом делу Европе.

  То ће, како је додала, омогућити да се крене у разговоре са кинеском компанијом како би се успоставио најмодернији институт за молекуларну генетику и прецизну медицину, што се уклапа у комплетну дигитализацију здравства и прављење система који је најнапреднији у Европи.

  Премијерка је напоменула да је Србија показала да има солидан, чврст здравствени систем, одличне научнике, истраживаче, инжењере, али има и одличне пријатеље, попут Кине, у тренуцима када је то најпотребније.

  Ово је веома важан дан за Србију, и то не само у борби против СOVID-19, већ и изванредна основа за оно што желимо да радимо у будућности - потпуна дигитализација и јачање нашег здравства, како би било међу најбољима у Европи, истакла је Брнабић.

  Чен Бо је рекла да се кинески и српски народ боре раме уз раме против новог вируса, додајући да је отварање лабораторије у Србији још један показатељ челичног пријатељства двеју земаља, под руководством два председника.

  Она је подсетила на то да је од потписивања уговора између Србије и Кине за отварање две медицинске лабораторије протекло само 12 дана, и истакла да је данашњим чином показана потпуна ефикасност сарадње српских и кинеских стручњака.

  Теренс Сијонг, из кинеског Института БГИ, изразио је задовољство због тога што је та компанија имала прилику да Србији поклони најбољу лабораторију за тестирања.

  Он је, такође, исказао захвалност Влади Србије, Амбасади Кине и целом тиму који је, како је истакао, напорно радио на томе да се лабораторија заврши у најкраћем могућем року.

  Премијерка Брнабић је данас имала видео-састанак са председником Управног одбора наше фирме и договорили су се о начинима даље сарадње, рекао је Сијонг.

  Он је појаснио да назив лабораторије потиче из кинеског мита у коме ''ватрено око'' може да види сваког духа и ђавола.

  У лабораторији ће радити 40 микробиолога 24 сата дневно.

  Пре неколико дана, на Аеродром "Никола Тесла" у Београду авион "Ер Србије" допремио је две најмодерније лабораторије које је Кина поклонила Србији као помоћ у борби против коронавируса.

  Друга лабораторија, која ће бити инсталирана у Нишу, моћи ће да обави 1.000 тестова дневно.

  Та помоћ омогућиће Србији да повећа капацитете за тестирање, што ће знатно утицати на то да се покрије "лепеза" људи који треба да се тестирају.

  Радови на изградњи лабораторије почели су 25. марта и завршени су у рекордном року.

  Објекат је пројектован као посебна целина и има 750 квадратних метара, а лабораторија је потпуно аутоматизована, са СЦАДА и БМС системом.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid