Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести 16 дана активизма против насиља над женама

  16 дана активизма против насиља над женама

  Ел. пошта Штампа

  Grb_grada Град Крушевац и Савет за родну равноправност Града Крушевца укључују се и ове године у  Кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ и заједнички се боре за смањење насиља у породици и партнерским односима, а посебно за смањење насиља над женама.

   

   

  Поводом ове кампање, Јасмина Палуровић, градоначелник Града Крушевца је изјавила следеће:

  „Град Крушевац већ дуги низ година учествује у кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“. Циљ кампање је указивање на постојање проблема насиља над женама у друштву, предузимање активности и подизање свести јавности о постојању овог проблема.

  Примена Закона о спречавању насиља у породици дала је позитивне резултате, повећао се броја пријава насиља чиме је омогућено спречавање насиља  и  хитна, благовремена и делотворна заштита  и подршка жртвама насиља.

  Такође, применом законске мере удаљавања  насилника из породице, довела  је до смањења броја смештаја жена из нашег града  у сигурне куће.

  Евидентно је да се жене мање плаше да пријаве насиље, али то сада чине и сродници и комшије, као и надлежни у институцијама, школама и здравственом систему.

  Перманентно постоји потреба да надлежне институције врше процену ризика од насиља и да се посебна пажња посвети посвети проблемима насиља над Ромкињама и припадницама других осетљивих група – женама инвалидима и женама са села.

   

  У наредном периоду, кроз активности Савета за родну равноправност и спровођење Стратегије социјалне политике града Крушевца,  редовно ћемо  пратити примену Закона и развијати  програме :

  - економског оснаживања жена жртава насиља,

  - развијати програме за рад са починиоцима насиља,

  - наставити заједнички рад  са институцијама, медијима и организацијама цивилног друштва на превентивним активностима и подизању свести јавности о насиљу у породици и насиљу над женама.

  1_1

  Ове године у току трајања кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ од 25. новембра  Међународног дана борбе против насиља над женама, до 10. децембра Међународног дана људских права,  Споменик кнегињи Милици  и улаз у зграду Градске управе осветљени су наранџастом бојом као симбол вере у будућност ослобођену од насиља“.

   

  Кампања  „16 дана активизма против насиља над женама“ обухвата четири важна међународна датума који повезују жене, насиље и људска права: 25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама, 1. децембар - Светски дан борбе против AIDS-а, 3. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетом и 10. децембар - Међународни дан људских права.

   

  Савет за родну равноправност Града Крушевца поводом Кампање 16 „дана активизма против насиља над женама“ подсећа да је насиље у породици и партнерским односима, а посебно насиље над женама и даље један од значајнијих проблема у нашем друштву, па и у нашој локалној заједници. Присутни су сви облици насиља: физичко, сексуално, псхичко и економско насиље, како у већинској, тако и у ромској популацији.

   

  Према подацима Центра за социјални рад Крушевац у 2020. години број пријављених случајева је 534 од чега је број случајева насиља над женама 317. СОС телефону Удружења жена „Пешчаник“, који пружа услуге психолошке и правне подршке женама жртвама насиља  на српском и ромском језику, у сарадњи са Удружењем Романи цикна, обратило је 67 жена жртава насиља.

   

  Примена Закона о спречавању насиља у породици довела је до ефикаснијег поступања институција, удаљења насилника од жртве и  допринела већој заштити и подршци које друштво пружа жртвама насиља, па је и број смештаја жена у сигурне куће смањен. Највећи проблем код жена жртава насиља и посебно жена Ромкиња је одустајања од пријаве, јер жене у већини случајева не располажу ресурсима за самосталан живот.

   

  Савет за родну равноправност  ће у наредном периоду активно пратити примену Закона о спречавању насиља у породици на подручју Града Крушевца, инсистирати на развоју превентивних програма у заједници, превентивном раду са женама и мушкарцима и економском оснаживању жена жртава насиља.

   

  Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“  ове године представља и својеврсни позив свим институцијама и невладиним организацијама које се баве заштитом од насиља над женама и насиља у породици, да  још активније узму учешћа у циљу спречавања насиља и сузбијања последица у условима епидемије COVID-19.

   

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid